Warszawa to miasto, które pod wieloma względami jest unikatowe pod kątem kulinarnym. Można tu znaleźć wszystko, począwszy od kuchni orientalnej, poprzez dalekowschodnią, a skończywszy na lokalnej. Jednakże to właśnie kuchnia staropolska jest tą, która w największym stopniu definiuje naszą stolicę. Być może jest tak dlatego, że wiele klimatycznych restauracji, w tym U Fukiera, znajduje się na terenie malowniczego Starego Miasta.
Jakie smaki definiują kulinarną Warszawę?
Warszawa to miasto, które od wielu lat zaskakuje pod względem kulinarnym. Tutaj tradycja spotyka się z nowoczesnością, a lokalne produkty spożywcze, pochodzące od sprawdzonych dostawców, łączą się z inspiracjami z całego świata.
Do najpopularniejszych smaków definiujących Warszawę należą:
-
kuchnia świata, która nawiązuje do Dalekiego lub Bliskiego Wschodu oraz lokalnych kuchni europejskich,
-
street food – w Warszawie można znaleźć mnóstwo food trucków i małych lokali, które oferują dobrej jakości jedzenie,
-
unikalna polska kuchnia – która nawiązuje do staropolskich tradycji kulinarnych.
Staropolski klimat kulinarny w Warszawie – gdzie można dobrze zjeść?
Gdzie warto zjeść w Warszawie? Będąc w stolicy, warto odwiedzić przede wszystkim warszawską Starówkę. To miejsce stworzone nie tylko z myślą o miłośnikach XIX-wiecznej zabudowy, ale też o osobach, które cenią sobie staropolską kuchnię w unikatowym wydaniu.
Jednym z miejsc, które warto odwiedzić na kulinarnej mapie miasta, jest Restauracja U Fukiera. To obiekt, który znajduje się w kamienicy z okresu XIX wieku. Miejsce to zaskakuje atmosferą, dzięki której – dosłownie i w przenośni – można na każdym kroku dotknąć historii. Trzeba jednak pamiętać, że U Fukiera to także restauracja, którą kieruje Magda Gessler. Jest to osoba niezwykle ceniona w kulinarnym świecie, która skupia się zarówno na atrybutach kulinarnych swoich potraw, jak i na dekoracjach w swoim lokalu.
Zajrzyj do restauracji U Fukiera – poznaj tradycyjne, polskie smaki
W restauracji U Fukiera tradycyjne polskie smaki są na wyciągnięcie ręki. Możesz tu m.in. zjeść schabowy Magdy Gessler, a także wiele dań nawiązujących swym składem i aromatem do najlepszych tradycji kulinarnych w Polsce.
Dlaczego warto zajrzeć do restauracji U Fukiera? Znajdziesz tu wszystko, co świadczy o dobrej kuchni:
-
różnorodność – kuchnia dla każdego gustu,
-
innowacje – szefowie kuchni nie boją się eksperymentów,
-
autentyczność – rosnąca liczba miejsc stawia na lokalne składniki i sezonowość.
Warszawa to kulinarne serce Polski – tętniące smakiem, aromatem i pasją. Niezależnie od tego, czy jesteś turystą, czy mieszkańcem, zawsze znajdziesz tu coś, co zachwyci Twoje podniebienie.
Artykuł sponsorowany