Dodano: 14 października 2020r. przez Agnieszka Konik-Korn

Tosty francuskie z brioszki czyli zero-waste'owe śniadanko.

Tym przepisem Ameryki nie odkrywam, ale podsuwam pomysł na niemarnowanie jedzenia. Dzisiaj w roli głównej - brioszka.
Tosty francuskie z brioszki czyli zero-waste'owe śniadanko.

W środy nasz piekarz piecze chałki na maśle. Zazwyczaj sprzedają się na pniu, ale bywa, że zostanie jedna czy dwie sztuki. Ponieważ nie wyrzucamy jedzenia, po kilku dniach, w domu, najczęsciej w weekend, przygotowujemy takie pieczywo na ciepło, w formie tostów francuskich. Znacie tę metodę? (sprawdza się także przy innych, jasnych typach chleba lub bułek). Nasze dzieci uwielbiają takie tosty na słodko, ja osobiście preferuję na słono, z plasterkiem sera żółtego i świeżym pomidorem na wierzchu.

Przygotowanie jest szybkie i proste.

 

Potrzebujemy:

- kilka kromek chleba lub brioszki

- 2 całe jajka

- 1/4 szklanki mleka

Wykonanie:

Jajka dokładnie myjemy i rozbełtujemy je całe z mlekiem na dużej misce.

Do powstałej masy wkładamy pojedyncze kromki pieczywa tak, aby namokły z obu stron.

Rozgrzewamy na patelni olej kokosowy lub inny roślinny i smażymy tosty.

 

Po przełożeniu na talerzyk, nakładamy dżem lub powidło i zajadamy ze smakiem :-)

 

W przypadku posiłku wytrawnego, pod koniec smażenia tosta nakładamy plasterek sera żółtego lub garść utartej mozarelli tak, aby się roztopiła.

Całość dekorujemy świeżym warzywem - pomidorem, papryką, ogórkiem. Lub podajemy z orzeźwiającą sałatką.

 

Smacznego!