Dodano: 29 grudnia 2018r. przez Agnieszka Konik-Korn

Sposób na kiełki

blog „Co na obiad?”
Sposób na kiełki

Dzisiaj przyszła kolej na wytrawną, zdrową przekąskę. Według mnie najlepsze potrawy to te, które są proste i leżą w zasięgu ręki. Dlatego pomyślałam o kiełkach od Urbanika Farms, dostępnych w Bronowickiej Spiżarni (w trzech miksach: azjatyckim, włoskim, polskim). Po pierwsze dlatego, że są super zdrowe. Po drugie dlatego, że są super smaczne (nawet dla osób, które dotąd nie przepadały za kiełkami, tak jak ja). Po trzecie dlatego, że są bardzo wdzięcznym produktem do połączenia przyjemnego smaku z pożytecznym działaniem świeżych witamin – np. w środku sezonu przeziębieniowego i ogólnego spadku odporności.

Przygotowałam dla Was trzy propozycje:

Kiełkowe gniazdka, czyli jak atrakcyjnie opakować przystawkę
Ponieważ kiełki mają różne kolory, kształty i smaki, można je dostosowywać do odmiennych
potrzeb smakowych i estetycznych. W miksie azjatyckim znajdziemy kiełki słodkiego groszku,
gorczycy oraz cięższą w smaku, nieco rosołową kolendrę (która zresztą nie jest kiełkiem, tylko
mikroziołem). Z tego zestawu smakowego wybrałam kiełki zielonego groszku, które łatwo jest
zwinąć w urocze zielone gniazdko. Ponieważ przygotowywałam to w towarzystwie trójki
przeziębionych urwisów, wypełnienie gniazdka było najprostsze z możliwych – jajko ugotowane
na twardo, pomidorki koktajlowe, pieczarki usmażone z dodatkiem soli, curry, kurkumy i wędzonej papryki. Do tego kawałek pieczywa lub paluszki grissini i mamy gotową,
lekką przystawkę.
Takie gniazdko można wypełnić dowolnie – sałatką jarzynową, łososiem, jakiem faszerowanym
pieczarkami czy pomidorem z mozarellą, skropionymi oliwą i świeżo mielonym pieprzem. Kiełki,
nie dość, że pełnią funkcję dekoracyjną, to jeszcze ciekawie uzupełniają smak takiej przekąski.

 

Kiełkowe pesto
Kiełki należą do potraw, które jedni uwielbiają, a inni omijają szerokim łukiem. Wielu z nas ma skojarzenia z kiełkami z domowych upraw, w których plączą się nasiona. Jednak kiełki z Urbanika Farms są krótko ścięte, pozbawione nasion i nadają się do bezpośredniego wrzucenia na talerz (choć ostrożni i tak je jeszcze przepłukają wodą). Mają różne smaki, toteż trzeba popróbować, który z nich zadowoli najbardziej nasze kubki smakowe. Na pewno każdy znajdzie swój ulubiony rodzaj!
Mix azjatycki to mój ulubiony – łagodny, nieco słodkawy, no a wspomniana kolendra jest
znakomitym dodatkiem do kanapki z samym masłem i szczyptą soli. Bardziej klasyczny jest miks włoski - nie jest zbyt ostry (tak jak mieszanka polska), nadaje się zarówno jako uzupełnienie sałatki, kanapki z pomidorem, jak i do eksperymentów kuchennych ;-) Dlatego w ramach kulinarnych poszukiwań przygotowałam kiełkowe pesto, używając do tego kiełków słodkiego groszku i gorczycy z miksu azjatyckiego oraz groszku i rukoli z miksu włoskiego.


Składniki:

  1. dowolnie wybrane kiełki
  2. kilka orzechów włoskich lub ziarna słonecznika (ok. 1,5 łyżki)
  3. oliwa z oliwek extra vergine (u mnie sycylijska oliwa pod marką Bronowickiej Spiżarni)
  4. ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku w płatkach albo w granulkach
  5. pieprz i sól do smaku


Wszystkie składniki zblendowałam na możliwie gładką masę. (Ponieważ zmiksowanie
poszczególnych gałązek nie było takie proste, oliwę dodawałam stopniowo, aby ten proces usprawnić). Gotowe pesto przełożyłam na miseczkę i... zostało ono zjedzone przez moje dzieci z jajkiem z gniazdka :-) Takie pesto nadaje się także na kanapki (np. zamiast ketchupu czy innego sosu) oraz....do mojej trzeciej propozycji sylwestrowej, czyli pasty twarogowej z kiełkami :-)

 

Pasta twarogowa z kiełkowym pesto

Można wykorzystać jako:

  • dodatek do krakersów, tartinek, wypełnienie słonych babeczek, chrupkiego pieczywa
  • oraz... najzwyklejszych w świecie kanapek
  • farsz do jajek
  • farsz do naleśników lub tortilli
  • dip do surowych warzyw, np. pokrojonych w paski surowych marchewek, kalarepy,
  • selera naciowego
  • można z nią nawet spróbować zrobić pierogi, ale... kiełki nie będą miały już tyle dobrych
  • właściwości, co w wersji na surowo

Jeśli ktokolwiek z Was zna smak twarogu ze śmietaną (lub jogurtem) i szczypiorkiem, to twarogowa pasta z pesto kiełkowym nie będzie niczym nadzwyczajnym (oj, taki twarożek zawsze będzie mi przypominał wakacje spędzane u Babci na wsi...). Jednak, szczególnie z zimowym czasie, będzie on prawdziwą świeżą bombą witaminową, (zważywszy, że witaminy dużo lepiej wchłaniają się z tłuszczem).


Składniki:

  1. kostka twarogu półtłustego Dominik ok. 350 g
  2. ok. 140 g śmietany 12% Łemkowyna
  3. uprzednio przygotowane pesto kiełkowe lub wybrane kiełki w dowolnym rodzaju
  4. sól i pieprz

Aby przygotować pastę z twarogu i kiełków, należy zmiksować twaróg, dodając do tego wcześniej przygotowane pesto (np. to z przepisu powyżej). Można także drobno posiekać kiełki, dodać pokrojone w kostkę pomidory lub ogórki, przyprawić solą, pieprzem i wymieszać wszystko z masą twarogową. Zapewniam, że taka pasta smakuje doskonale zarówno jako dodatek do kanapek, ale będzie także atrakcyjnym składnikiem przekąsek. Gorąco zachęcam do spróbowania!