Dodano: 26 czerwca 2018r. przez Agnieszka Konik-Korn

Spaghetti z cukini

blog „Co na obiad?”
Spaghetti z cukini

Korzystając z dobrodziejstwa sezonowych warzyw i owoców, latem często sięgamy po cukinię, która świetnie nadaje się do potraw zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Fantastycznie sprawdza się jako dodatek – a wręcz zagęstnik - do zup – kremów, genialnie smakuje w cieście mocno czekoladowym, a naszym odkryciem tego lata jest spaghetti z cukinii. Jest lekkie, zdrowe i przygotowuje się je błyskawicznie.

 

Co jest nam potrzebne? (składniki na 3-4 osoby)

2-3 średniej wielkości cukinie z miękką skórką (raczej młode, z delikatnymi pestkami, których nie potrzeba wyłuskiwać ze środka)

2 niewielkie marchewki

2-3 ząbki czosnku

2-3 łyżki gęstej śmietany (najlepiej 18%)

parmezan do posypania

pieprz i sól do smaku

Olej Głubczycki Napus Oil

opcjonalnie można dodać: czosnek niedźwiedzi, szczyptę kurkumy, paprykę wędzoną lub oregano.

 

Wykonanie:

Cukinię kroimy w cieniutkie paseczki, używając do tego maszynki do krojenia warzyw lub zwyczajnego noża. Dodajemy pokrojoną cienko marchewkę i dusimy na oliwie lub oleju – (polecam tłoczone na zimno olej głubczyckie – Napus Oil – rzepakowy lub słonecznikowy) przez kilka minut pod przykryciem, aż cukinia zmięknie i nabierze nieco szklistego koloru. Do duszących się warzyw dodajemy do rozgniecione ząbki czosnku – cukinia od razu nabierze pysznego aromatu. Następnie do cukiniowo-marchewkowego spaghetti wlewamy 2-3 łyżki śmietany 18% (fantastyczna w tej roli śmietana Łemkowyna) oraz sól i pieprz do smaku – wg własnych upodobań. Ja często dodaję jeszcze kurkumy i papryki wędzonej, jednak najważniejszy jest tu czosnek. Wykładamy spaghetti na talerze i posypujemy danie utartym parmezanem. Całą potrawę jesteśmy w stanie przygotować w ok. 15-20 minut (a zjeść o wiele szybciej :-))

Smacznego!