Dodano: 18 sierpnia 2020r. przez Agnieszka Konik-Korn

Placki ryżowe z jabłkami, czyli twórczy recykling

Czasami do naszego domu trafiają produkty z gatunku "nie używam na codzień". Nietypowe mąki, dodatki czy zioła. Jest to zawsze okazja do przeprowadzania kulinarnych prób i eksperymentów. Ostatnio przeterminowały się nam płatki ryżowe, które dotąd kojarzyły mi się wyłącznie z kleikiem na bolący brzuszek. Szkoda mi było je wyrzucić, więc poczytałam, jak się za nie zabrać. I tak powstały pyszne, naprawdę pyszne placuszki ryżowe z jabłkami.
Placki ryżowe z jabłkami, czyli twórczy recykling

Całe opakowanie płatków ryżowych zalałam wrzątkiem tak, aby namokły. Od razu dodałam troszkę soli. Odczekałam 5 minut.

W tym czasie obrałam 3 jabłka, które utarłam na tarce o grubych oczkach (tak naprawdę spokojnie można było dodać nawet 4 lub 5 jabłek). Całość wymieszałam z namoczonymi płatkami ryżowymi, dodałam łyżeczkę cynamonu i 2 łyżki mieszanki proteinowej.

Do masy dodałam jeszcze 1 jajko ekologiczne i 1 dużą łyżkę cukru trzcinowego oraz garść żurawiny słodzonej sokiem jabłkowym.

Placuszki wyszły pyyyyszne!

Lekkie - bo bezglutnowe i smakowite. Akurat na letni obiadek na balkonie :-)

Dzieci zjadły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić więcej zdjęć. Został sam kompocik bezcukrowy z papierówek.

Zachęcam do spróbowania!