Dodano: 14 lipca 2020r. przez Agnieszka Konik-Korn

Orkiszowy biszkopcik czekoladowy - szybki deser na lipcowe popołudnie

Jest taki przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Przekazała mi go wiele lat temu moja chrzestna. I choć najczęściej posiłkuję się nim, kiedy trzeba któremuś z domowników przygotować tort urodzinowy, do przełożenia kremem, czasem modyfikuję go do innych potrzeb. Na nadmiar czasu nie narzekam, więc znów będzie szybko i smacznie. No i nawet bez pszenicy!
Orkiszowy biszkopcik czekoladowy - szybki deser na lipcowe popołudnie

W naszym domu ciasta jemy coraz... rzadziej. Latem dużo więcej słodyczy znajdujemy w świeżych owocach - truskawkach, śliwkach, jagodach. I z tego względu, wolimy codziennie przygotować z nich przekąskę, koktail, sorbety, a najczęściej, zanim jeszcze wymyślimy jakieś wyszukane owocowe potrawy, dzieci rozprawiają się z samymi owocami, zanim zdążą one wyschnąć na sitku. I w sumie się z tego cieszę! Im mniej cukru, tym lepiej i zdrowiej! Naprawdę ciężko odstawić go raz na zawsze. Cukir działa jak narkotyk i nawet my, dorośli, mamy z jego odstawieniem duży problem. 

Ale czasami, kiedy mają przyjść goście, decyduję się jednak na małe conieco...

Choć planowałam ten biszkopcik zrobić z malinami, pech chciał, że w warzywniaku dostępna była tylko borówka amerykańska. Ale to także bardzo wdzięczny owoc - nie rozlewa się, nie puszcza soku jak truskawki czy śliwki. I jest bardzo smaczna.

Do ciasta użyłam:

- 5 całych jajek ekologiczych (https://www.bronowickaspizarniasklep.pl/produkt/nabial/jaja-ekologiczne-10-szt.--agro-farm-42048)

- 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej

- 1,5 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody

- 6 łyżek oleju rzepakowego 

- szczpytę soli

- 3 łyżki kakao gorzkiego Deco Moreno (https://www.bronowickaspizarniasklep.pl/service/search?category=&phrase=deco%20mor)

- garść bakalii z mieszanki Malu Granola z syropem klonowym i orzechami (https://www.bronowickaspizarniasklep.pl/produkt/produkty-sypkie/granola-saszetka-doy-pack-orzechy-i-syrop-klonowy360g-malu)

- garść borówki amerykańskiej (opcjonalnie można maliny, borówkę leśną, truskawki pokrojone w małe kawałki, czarną porzeczkę etc.)

Biszkopcik robi się bardzo prosto i bardzo szybko (kiedyś przygotuję dla Was klasyczny torcik na tym biszkopcie).

Najpirw miksujemy całe jajka z całym cukrem - aż masa zrobi się jasna i puszysta, a cukier nie będzie wyczuwalny. Do tego dokładamy pozostałe składniki, w dowolnej kolejności (ja olej zawsze dodaję na końcu), cały czas miksując.

Ciasto będzie lejące - wylewamy je na wybraną tortownicę lub blaszkę, wyłożoną pergaminem - im większa blacha, tym ciasto będzie niższe. Górę posypujemy równomiernie granolą, a potem dodajemy na wierzch borówki.

Pieczemy na termoobiegu w temp. 180 st. przez ok. 25-30 minut, aż ciasto się zrumieni - warto sprawdzic drewnianym patyczkiem, czy jest w środku upieczone.

Ciasto z mąki orkiszowej smakuje nieco inaczej niż pszenne. Jest cięższe i bardziej zbite. Jednak duża ilość kakao sprawia, że jest w smaku bardzo intensywne, a soczyste borówki dodają mu nutkę orzeźwienia.

Ciasto można podać ze świeżymi owocami, kroplą bitej śmietany, jogurtem naturalnym czy konfiturami,

Całość przygotowuje się wraz z pieczeniem ok. 40 minut. Proste, prawda?... :-)

 

Smacznego!