Dodano: 10 sierpnia 2020r. przez Agnieszka Konik-Korn

Naleśniki gryczane z twarogiem i warzywami

Mąki bezglutenowe są świetną alternatywą nie tylko dla tych, którzy mąki pszennej jeść nie mogą. Jasna mąka gryczana, nie dość, że łatwa w użyciu, dobrze zastąpi mąkę pszenną w polskich klasycznych potrawach i będzie smakować także tym, którzy nie muszą stosować specjalistycznych diet. Dziś zapraszam na naleśniki gryczane.
Naleśniki gryczane z twarogiem i warzywami

Z mojej przymusowej diety bezglutenowej sprzed paru lat, pozostała mi duża sympatia do mąki gryczanej, która naturalnie nie zawiera glutenu.

Oczywiście, najlepiej, jeśli jest to mąka niepalona, jasna (mąka palona lubi się kruszyć w wypiekach).

Robiłam z niej już pyszne chleby, piekłam ciasta (znakomite marchewkowe!), smażyłam churrosy i lepiłam kluseczki.

Dziś chciałam zaproponować Wam szybki i prosty przepis na naleśniki gryczane, które będą lżejsze niż naleśniki na mące pszennej. 

 

 

Do ciasta naleśnikowego potrzebujemy w zasadzie 2 składników i szczypty soli.

Dla naszej rodziny przygotowałam ciasto z:

- 250 g mąki gryczanej (mąka gryczana z młyna Bomba)

- ok. 500 ml wody (można dodać więcej, jeśli ciasto jest gęste)

- sól do smaku 

i usmażyłam jak każde inne naleśniki.

* Uwaga!

Do ciasta naleśnikowego można dodać łyżkę oleju rzepakowego, dzięki czemu dobrze usmażą się także na suchej patelni. 

Do takich wytrawnych naleśników można dodać zarówno słodkie, jak i słone nadzienie, choć moim zdaniem wersja wytrawna jest smaczniejsza.

Moja propozycja na dziś to farsz z twarogiem i warzywami.

Potrzebujemy do niego:

- 1 kostkę (ok. 400-500 g) twarogu półtłustego (u mnie ten: twaróg Łemkowyna

- warzywa poszatkowane lub utarte - albo mrożone warzywa w paskach (marchew, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek - w ilości i proporcji wg uznania i gustu)

- sól, pieprz, czubrica zielona, czosnek niedźwiedzi

- żółtko jajka

Na początku wszystkie warzywa dusimy na patelni, aż zmiękną, ale nie smażymy ich na brąz. Mają być mięciutkie i wiglotne. Tak przygotowane warzywa łączymy z twarogiem i żółtkiem, doprawiamy do smaku i miksujemy na gładką masę.

Przekładamy nią wczesniej usmażone naleśniki i zawijamy w ruloniki lub składamy w trójkąty. Posypujemy utartym serem, np. mozarellą i zapiekamy w piekarniku.

Podajemy z sezonową surówką lub ogórkiem kiszonym.

Podobny sezonowy farsz możemy przygotować, łącząc twaróg ze świeżymi liśćmi czosnku niedźwiedziego, duszonymi kurkami lub pieczarkami, a także na słodko - z owocami leśnymi i śmietanką.

Naleśniki z mąki gryczanej dobrze się sprawdzą także z nadzieniem ruskim - dokładnie takim, jakim wypełniamy ruskie pierogi.

Spróbujcie, bo warto!

Smacznego!