Dodano: 17 sierpnia 2020r. przez Agnieszka Konik-Korn

Letnie ciasto kakaowe z cukinią i gorzką czekoladą

Cukinia - to warzywo o wielu zastosowaniach, które nabiera smaku tak, jak o tym zadecydujemy. Na słono i wytrawnie, ale i na słodko. Dziś - zamiast letnich cukiniowych klasyków obiadowych będzie coś zupełnie innego. Ciasto z cukinii. Pyszne, wilgotne, głęboko czekoladowe. Zaskoczycie nim Waszych gości... i siebie!
Letnie ciasto kakaowe z cukinią i gorzką czekoladą

Ten przepis znalazłam w internecie na znakomitym blogu kulinarnym Moje wypieki (o, właśnie tu: Ciasto czekoladowe z cukinią). Kilka lat temu miał nas odwiedzić kolega ze studiów z narzeczoną. Miałam już wprawdzie przygotowaną pizzę na kolację, ale brakowało mi czegoś fajnego na deser. A ponieważ w tamtych czasach piekłam bardzo dużo, to każda okazja na nowy eksperyment kulinarny była dla mnie naprawdę dużą frajdą.

Było lato, było ciepło i miałam w domu duuuużo cukinii. I szukając pomysłu na tą cukinię, natrafiłam na wspomniany przepis. Moje pierwsze ciasto cukiniowe upiekło się sprawnie, pięknie wyrosło i popękało - wszystko poszło zgodnie z planem. Największym zaskoczeniem był jednak jego smak, którego zupełnie się nie spodziewaliśmy, zaskoczył nas ogromnie! Głęboki, czekoladowy smak, mięciutkie i wilgotne wnętrze - ach! Zajadaliśmy się nim, zaskoczeni, że można było osiągnąć taki efekt.

Od wielu lat ciasto czekoladowe z cukinią jest w naszym domu numerem 1, jeśli chodzi o słodkie wypieki.

Dlatego dziś postanowiłam się z Wami tym przepisem podzielić - jest odrobinę zmodyfikowany w stosunku do pierwowzoru.

Na 1 tortownicę o średnicy ok. 30 cm potrzebujemy:

- troszkę więcej niż pół kostki masła

- pół szklanki oleju

- 250 g cukru trzcinowego

- 2 jajka

- szczypta soli

- pół kubeczka jogurtu naturalnego

- 300 g mąki pszennej

- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej

- 60 g kakao

- ok. 340 g cukinii (mniej więcej 2 małe cukinie) utartej na tarce o dużych oczkach - ok. 2 szklanki

(UWAGA! Cukinię najlepiej dodać do ciasta od razu po jej utarciu na tarce - inaczej puszcza sok, który nie powinien dostać się do ciasta - może spowodować zakalec! Ja najczęściej ucieram cukinię dopiero wówczas, gdy cała masa jest już przygotowana, mieszam ją z kawałkami czekolady i łączę z pozostałą masą).

- 1 tabliczka gorzkiej czekolady, posiekana na kawałki

Składniki na polewę czekoladową:

- czekolada gorzka

- łyżeczka masła

- kilka kropli zimnej wody

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta - suche i mokre - ucieramy za pomocą miksera lub blendera - na gładką masę. Na samym końcu, kiedy masa jest już gotowa, ucieramy na tarce (na grubych oczkach) cukinię i mieszamy ją z gorzką czekoladą, pokrojoną na drobne kawałki. 

Masę kakaową łączymy z utartą cukinią i delikatnie mieszamy wszystko łyżką.

Kiedy składniki równomiernie się połączą, przekładamy je do wyłożonej pergaminem tortownicy lub formy, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do temp. 180 stopni (ja piekę na termoobiegu).

Ciasto pieczemy ok. 45-60 minut, do efektu suchego patyczka. Ciasto może troszkę popękać - tak jest dobrze!

Kiedy ciasto nieco się przestudzi, przygotowujemy polewę czekoladową.

Do rondelka wrzucamy czekoladę, łyżeczkę masła i kilka kropli zimnej wody. Nieustannie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Nakładamy taką masę na ciasto i rozsmarowujemy równomiernie. 

Kolejnym krokiem jest... powstrzymanie się od spróbowania, bo ciasto pachnie obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej!

 

 

Smacznego!