Dodano: 24 lipca 2020r. przez Agnieszka Konik-Korn

Letnia sałatka z jagodami. Rześka, lekko słodka pychotka.

Jeśli myślicie, że sałatka do obiadu może składać się tylko z warzyw, to spróbujcie sezonowej sałatki z gruszką i jagodami. Znakomicie smakuje z drobiem, nadaje lekkości całości posiłku. Pyszka!
Letnia sałatka z jagodami. Rześka, lekko słodka pychotka.

Jak co roku, na wakacje wybraliśmy się w miejsce, gdzie dookoła są tylko lasy i jeziora, a do cywilizacji mamy całkiem daleko.

Od dawna lubimy odpoczywać na łonie natury, korzystając w kuchni z tego, co akurat znajdziemy w lesie lub złowimy w jeziorze. Nie potrzeba konserw i zupek chińskich, by było atrakcyjnie i smakowicie. I nawet w kociołku nad ogniskiem można niejedno pyszne danie wyczarować.

My korzystamy akurat z dobrodziejstwa kuchenki gazowej, więc leśna oferta jest bogata w treści, a prosta w przygotowaniu.

Obiecałam, że będą tu wpadać proste wakacyjne przepisy, więc dziś na pierwszy ogień - letnia sałatka z leśnich jagód i gruszki. Jest to efekt po części tego, że musimy korzystać akurat z takich składników, jakie są pod ręką - zakupy robimy tu tylko raz na jakiś czas.

Z drugiej strony - to wynik naszych smakowych eksperymentów kulinarnych, a ten zaliczam do wyjątkowo udanych.

Co będzie nam potrzebne?

- sałata lodowa lub taka, jaką akurat mamy w zasięgu ręki

- 1 duża gruszka

- ogórek gruntowy (2 sztuki) lub szklarniowy (1 sztuka)

- jagody leśne (w Małopolsce - borówki ;-) )

Do dressingu:

- 1 łyżka musztardy łagodnej

- 1 łyżka miodu

- olej lniany lub oliwa z oliwek (będzie ostrzejsza i bardziej aromatyczna w smaku)

- szczypta soli

- łyżka soku wyciśniętego z cytryny

 

Umytą sałatę dzielimy na drobne części (najlepiej rwiemy liście w rękach). Gruszkę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy w dużej misce razem z dobrze umytymi borówkami.

W miseczce lub kubku mieszamy składniki sosu - miód, musztardę, olej lub oliwę i sok z cytryny - tak, aby nie było grudek. Do wszystkiego dosypujemy odrobinę soli.

Wcześniej przyotowane owoce i warzywa łączymy delikatnie z dressingiem i już - wszystko gotowe!

Sałatka świetnie pasuje do drobiu i ryb, jest bardzo delikatna i lekko słodka w smaku. Świetnie zda egzamin także z naleśnikami lub placuszkami warzywnymi - zarówno w wesji słodkiej, jak i wytrawnej.

Zachęcam do spróbowania!