Dodano: 01 października 2020r. przez Agnieszka Konik-Korn

Burger wegetariański. Proste i pyszne danie - nawet dla mięsożerców

Ostatnio w naszej piekarni często otrzymujemy zapytania o bułki do burgerów. Kilka dni temu nasz piekarz, Paweł, zapytał mnie, czy mogłabym przygotować jakiś wpis na bloga z bułkami do burgerów w roli głównej. Pomyślałam i dziś przedstawiam Wam prosty przepis na pyszne danie - atrakcyjne zarówno dla gości, jak i domowników (którzy, choć mięsożerni, dziś z powodu wpisu na bloga mieli chyba niezłą wyżerkę! Serio! Nie spodziewałam się, że będę musiała się ścigać z moimi głodomorami, aby zdążyć zrobić zdjęcie przed konsumpcją!)
Burger wegetariański. Proste i pyszne danie - nawet dla mięsożerców

Bułki do burgerów, jakie piecze Paweł w piekarni Bardzo Dobry Chleb są w dwóch wersjach - wegańskiej, bez użycia składników pochodzenia zwierzęgo (mąka, woda, drożdże, cukier, olej, sezam - możecie je zamówić tutaj: bułka wege) oraz maślanej (mąka pszenna 500, mleko, masło, cukier, drożdże, jaja, sól; posypane sezamem lub makiem - możecie je zamówić tu: bułka maślana).

I choć na stałe wypiek bułek do burgerów jest w piątki, to jednak na zamówienie, możemy przygotować dla Was bułki do burgerów także w inne dni.

Jak je wykorzystać?

Można je spałaszować z konfiturą - najlepiej domowej roboty.

 

Można też przygotować na ich bazie atrakcyjny posiłek dla gości - burgery, zarówno mięsne, jak i w wersji wegetariańskiej i wegańskiej.

Burgery są proste w przygotowaniu i bardzo naturalne. Dobrej jakości pieczywo będzie stanowiło świetną bazę do pysznego jedzonka.

Dlatego u nas dziś na obiad są burgery wegańskie z falafelem z cieciorki.

Poniżej znajdziecie przepis, jak je przygotować.

Potrzebne nam będą:

- ok. 400g ziarna cieciorki

- natka pietruszki (garść - ja dałam mrożoną)

- 3-4 ząbki czosnku 

- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Cieciorkę zalewamy wodą, aby napęczniała (najlepiej na noc, ale wystarczy też 5-6 godzin). Można do niej dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej. Kiedy cieciorka podwoi swą objętość, będzie gotowa do użytku.

Wszystko umieszczamy w misie malaksera razem z czosnkiem, pietruszką oraz solą i pieprzem. Miksujemy (namoczona ciecierzyca jest miękka, bardzo dobrze się ją mieli, nawet przy użyciu ręcznego blendera) i w zasadzie wszystko jest już gotowe do smażenia.

Z powstałej masy formujemy placki - takie jak do burgerów mięsnych - lub kulki - klasyczne falafele. Smażymy je aż do zrumienienia z obu stron na głębokim tłuszczu (u mnie olej rzepakowy).

 

Gotowe falafele/burgery umieszczamy na sałacie z dodatkiem świeżych warzyw i przykrywamy drugą częścią bułki.

Znakomicie smakują z sosem czosnkowym, który jest prosty i szybki w przygotowaniu (trzeba wymieszać: dużą, kopiastą łyżkę majonezu - klasycznego lub wege, 1 jogurt naturalny, np. Łemkowyna lub sojowy, pół łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 starte ząbek czosnku - i to cały sos czosnkowy!)

W takim sosie można także zamaczać sam falafel - z dodatkiem świeżej sałatki smakuje pysznie!

 

I w ten oto sposób dziś zjedliśmy naprawdę smakowity obiad. Zachęcam do spróbowania!