Bardzo Dobry Chleb
nasza piekarnia

Nic się nie dzieje przez przypadek. W ubiegłym roku do Bronowickiej Spiżarni trafił Paweł, który miał pasję i marzenie – chciał piec chleb. Bardzo Dobry Chleb. Wielu z Was poznało Pawła osobiście, ponieważ to właśnie on organizował w ubiegłym roku codzienne dostawy świeżych ekologicznych warzyw i owoców w Bronowickiej Pietruszce. Nie zrezygnował jednak w tym czasie z pasji, jaką było pieczenie chleba na zakwasie.

Jak wiecie powodem powstania Bronowickiej Spiżarni były problemy zdrowotne, z którymi się zmierzyliśmy kilka lat wcześniej. Ich skutkiem była zmiana diety na taką, w której nie ma miejsca na produkty pełne konserwantów i sztucznych dodatków. Cały czas dbamy o to, by w ofercie Bronowickiej Spiżarni były tylko produkty z prostym, dobrym składem, bez szkodliwej chemii i zbędnych dodatków. Przyszedł czas na produkcję własnego chleba, który spełnia powyższe wymagania.

Po kilku miesiącach poszukiwań, testów i wytężonej pracy, otwieramy więc naszą piekarnię – Bardzo Dobry Chleb.

Przez dwa minione miesiące prób i degustacji wypracowaliśmy receptury, kierując się uwagami i opiniami osób, które spróbowały naszego pieczywa. Już w najbliższy piątek będziecie mogli kupić nasze chleby w obu Bronowickich Spiżarniach.

Każdego dnia dostępne będą najbardziej klasyczne chleby:

Okrąglak weselny – pszenny chleb na zakwasie – w wersji z kminkiem lub bez

Chleb łęgowski – pszenno-żytni chleb na zakwasie z wybranymi ziarnami.

Dodatkowo codziennie będziemy wypiekać wymiennie: chleby żytnie 100% na miodzie, bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami, bagietki oraz ciabatty, a okazjonalnie proziaki – regionalne bułki pszenne na sodzie.

W naszej piekarni powstaje pieczywo na zakwasie, bez dodatku drożdży, polepszaczy i konserwantów. W jego skład wchodzą: mąka z niewielkiego rodzinnego młyna we Mstowie, woda, zakwas, sól i dodatki – niesiarkowane bakalie, miód, pestki dyni i słonecznika, siemię lniane oraz czarnuszka i kminek.

Dlaczego Bardzo Dobry Chleb?

- Bo taki postawiliśmy sobie cel: dać naszym klientom chleb najlepszej jakości, z najlepszych składników i bez zbędnej chemii.

- Bo były to pierwsze słowa, które słyszeliśmy od większości osób testujących nasze wypieki.

- Bo kupując go, będziesz mnożyć dobro – zyskiem ze sprzedaży każdego bochenka dzielimy się z Fundacją Gajusz, która prowadzi m.in. hospicjum perinatalne, otacza opieką nieuleczalnie chore dzieci i ich rodziny, organizuje pomoc psychologiczną dla dzieci, które przeżyły traumę i prowadzi wiele pięknych, wymagających i bardzo potrzebnych dziś dzieł. Więcej o fundacji przeczytacie na jej stronie internetowej.

Składy chlebów:

Chleb Okrąglak Weselny – chleb pszenny, 0,9kg.

Skład: mąka pszenna T750, woda, zakwas pszenny, sól (możliwa wersja z kminkiem).

Chleb Łęgowski – pszenno-żytni, 0,7kg

Skład: mąka pszenna T500, woda, zakwas pszenny, mąka żytnia razowa, żytnia T500, sól, możliwe dodatki ziaren: siemię, dynia, słonecznik, czarnuszka.

Chleb Żytni Miodowy – chleb 100% żytni, 0,55kg

Skład: mąka żytnia razowa, mąka żytnia T500, woda, zakwas żytni, miód, sól.

Bułka pszenno-orkiszowa 140 g

Składniki: mąka pszenna 500, woda, zakwas pszenny, mąka orkiszowa razowa, sól, siemię lniane.